Typer av champagneglas

Dela

När det gäller champagneglas finns det några olika typer att välja emellan. Vilket glas som passar just dig bäst handlar i grund och botten om din smak, din stil och självklart din plånbok. Champagne är en dryck som förtjänar ett vackert och stilfullt kärl, utformat för att din smakupplevelse ska bli så rik som möjligt.

Som tur är finns idag ett stort utbud av champagneglas att utforska. I denna artikel ska vi ge dig en liten guide gällande vilka typer av champagneglas som finns där ute och deras egenskaper. På så sätt hoppas vi kunna göra ditt val av champagneglas lite enklare.

Flute

Flute, eller flöjtglas som det heter på svenska, är ett modernt långt champagneglas med en ganska snäv omkrets. Skaftet är ofta långt och tunt och glaset har i huvudsak en väldigt nätt och elegant siluett.

Flöjtglaset är kanske det allra vanligaste och populäraste champagneglaset idag och kärlet är perfekt för att visa champagnens sprudlande och livliga bubblor. Om du sticker in ditt finger och känner i botten av själva skålen kommer du förmodligen kunna urskilja en lite grövre yta. Det är på denna punkt som bubblorna i champagnen samlas för att därefter stiga till dryckens yta. I flöjtglas serverar man ofta yngre mousserande viner eftersom champagneglasets utformning inte är passande för att bevara den fylliga doften av en välbevarad, äldre champagne.

Tulip

Champagneglaset tulip, eller tulpanglaset, liknar på många sätt flöjtglaset då glaset ofta är väldigt nätt med en lång och tunn stjälk. Den största skillnaden är dock att den övre kanten på glaset smalnar av, likt en tulpanblomma.

Själva skålen på tulpanglaset är alltså bredare än munnen och glaset används främst av experter inom champagneprovning. Detta eftersom inbuktningen på tulpanglaset fångar champagnens doft på ett bättre vis, vilket stärker smaksensationerna.

Coupe

Den mest klassiska och kanske allra kändaste aktören inom champagneglas kallas champagne coupe. I svensk mun kan glaset även kallas för champagnetefatet med tanke på den speciella utformningen. Detta glas användes som flitigast i Frankrike mellan 1700-talet till slutet av 1900-talet men det är sällan ovanligt att man förknippar användningen av detta glas med 1930-talet. Dock används det klassiska champagnetefatet flitigt även idag.

Skålen på detta glas är väldigt grunt men en bred kant och skaftet är ofta ganska kort och lite grövre. Designen på detta champagneglas är inte optimal om man ser det ifrån en experts synvinkel. Detta eftersom den breda skålen läcker både doft och bubblor.

Tips för att välja rätt champagneglas

  • Är du seriös i ditt champagnedrickande bör du investera i champagneglas av hög kvalitet, som till exempel tulpanglas. På så sätt blir smakupplevelsen optimal.
  • Kommer du endast dricka champagne vid mer avslappnande tillfällen kan flöjtglas eller champagnetefat vara ett billigare alternativ.
  • Om du till exempel vill ha ett champagnetorn på ditt bröllop eller vid en annan tillställning bör du välja champagnetefat, då den breda skålen är enklare att bygga med.