Frågor och svar

Dela

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna när det gäller champagneglas så att du snabbt och enkelt ska hitta dina svar.

Hur mycket kostar champagneglas?

Priset på champagneglas kan variera en hel del. Det beror helt enkelt på vilken typ av champagneglas du är ute efter och hur stor din budget är. Vill du komma undan lite billigare kan du hitta fina champagneglas för bara någon hundralapp men vill du hellre investera i ett par högkvalitativa märkesglas kan du få räkna med att gå upp i pris med några hundralappar. Priserna brukar vanligtvis ligga mellan 100–1 000 kr.

Hur diskar jag champagneglas?

De flesta champagneglasen går att diska i diskmaskin, i alla fall om du håller dig på en lite lägre prisklass. Handlar det om dyrare glas brukar det oftast följa med anvisningar angående hur de bör diskas på bästa sätt.

Hur påverkar champagneglaset smaken på vinet?

Faktum är att glaset har stor påverkan på vinets smak. I ett vanligt flöjtglas läcker ofta doften av champagnen ut ganska enkelt eftersom öppningen på skålen är rak. Ett tulpanglas däremot håller doften inne med hjälp av sin avsmalnande öppning, vilket förstärker smaken av champagnen. Ett så kallat champagnetefat är enligt experter sämre när det gäller starka smaksensationer eftersom den breda öppningen släpper ut både doft och bubblor alldeles för lätt.

Vilken typ av champagneglas ska jag välja?

Vilken typ av glas som passar dig bäst beror helt på vad du har för ändamål när det gäller användning av glasen. Ska du endast använda dem vid lite mer avslappnade tillställningar är de lite modernare flöjtglasen ett bra alternativ.

Är du en finsmakare som tycker om att uppleva champagnen bör du satsa på tulpanglas. Planerar du att bygga ett champagnetorn är de så kallade champagnetefaten det bästa alternativet. I grund och botten handlar det ofta om vilken stil och smak du har.

Hur förvarar jag mina champagneglas?

Det allra bästa är att förvara dem på ett säkert (och doftfritt) ställe där du inte kan riskera att komma åt dem så de ramlar och går sönder. Dessutom kan det vara smart att tänka på att champagneglas som står rätt upp och ner på sin fot samlar mindre doft än ett glas som står upp och ner.

Hur rengör jag champagneglas?

Skölj ur champagneglasen med väldigt varmt vatten, torka och polera gärna med en fin duk. Sedan låter du dem stå och torka i rumstemperatur. Svårare än så är det inte!