Champagnens historia

Dela

Champagnen, liksom vinet, har en lång och intressant historia. I denna artikel ska vi titta lite närmare på denna spännande historia så att du ska få bättre koll på vad som ligger bakom denna tidlösa och förtrollande dryck. Kanske kan den där klunken du tar ur dina nya, vackra champagneglas smaka lite godare om den kombineras med lite kunskap.

Företag

Betyg

Fördelar

Besök nu

0 0
 • Fri frakt över 150kr
 • 365 dagar ånger rätt
0 0
 • Leveranstid 3-5 vardagar.
 • 30 dagars öppet köp
0 0
 • 90 dagars öppet köp
 • Fri frakt över 500 kr*
0 0
 • Årets e-handlare 09 & 10
 • 30 dagar ångerrätt
0 0
 • Fri frakt över 399 kr
 • Över 15 000 produkter

”Jag dricker stjärnor!”

Om du sedan tidigare har någorlunda koll på sortimentet av champagne så känner du säkert igen namnet Dom Pérignon. Denna franska, lyxiga champagne har kommit att bli lite utav en klassiker när man talar om denna bubbliga dryck. Faktum är att champagnen enligt många anses ha uppfunnits av munken Dom Pérignon, därav namnet på den kända champagnesorten. ”Min gud, jag dricker stjärnor!” sägs det att Pérignon utbrast när han smakade på champagne för första gången i slutet av 1600-talet.

Kanske bör man säga att Pérignon upptäckte champagnens storhet, snarare än att han uppfann drycken själv. Detta mousserande vin uppfanns trots allt inte över en natt utan champagnen är en dryck som tack vare en lång och mödosam utveckling kommit att bli det klassiska och uppfriskande bubbel det är idag.

Rötter ifrån 800-talet

Drycken champagne kommer ifrån distriktet Champagne som ligger i norra delarna av Frankrike och de första skriftliga bevisen på att vinframställning skulle ägt rum där dateras ända tillbaka till 800-talet. Då skrev nämligen ärkebiskopen av Reims ett brev till en sjuk kollega och rekommenderade att vin ifrån Champagne kanske kunde få honom att känna sig bättre.

Champagnen som dracks på den tiden var dock inte alls i samma klass som den vi dricker idag. Den skiljde sig bland annat på följande sätt:

 • Drycken hade en lätt nyans av rosa.
 • Vinet var mycket surt.
 • Bubblor ingenting man eftersträvade på den tiden, så hade man tur blev inte vinter mousserande.

Anledningen till att det ibland uppstod bubblor var på grund av det kalla klimatet som bidrog (och som även idag bidrar) till naturliga efterjäsningar.

Champagnens genombrott under 1600-talet

Det var inte förrän under slutet av 1600-talet som den bubbliga drycken på allvar började slå igenom. Dock dracks endast champagne i de högre kretsarna, champagnen var alltså något av en exklusivitet. Champagnen, vars bubblor ifrån början endast varit ett skönhetsfel, blev snabbt en succé och år 1676 var första gången som denna mousserande dryck nämnd i skrift.

Champagnehus under 1700-talet

Allt eftersom att efterfrågan på champagnen ökade, ökade även produktionen. År 1729 lanserades de allra första champagnehusen som tillverkade och sålde champagne på flaska. Det var även nu som den mousserande drycken kom att bli en synonym med fest och firande, en tradition som hängt med ända tills idag. Det var även under 1700-talet som champagnen för första gången nådde Sverige.

En lyx för alla

Under 1800-talet började även medelklassen kunna ta del av överklassens goda dryck. Sedan dess har champagnen spridit sig till många länder och idag kan man hitta champagne i varierande prisklasser. Idag har de flesta råd att köpa en riktigt god flaska champag ne och avnjuta bubblorna i ett klassiskt champagneglas, antigen till middagen eller på festen.