Bygg ett champagnetorn

Dela

Har du någonsin sett ett champagnetorn bestående av en mängd champagneglas? Om du har det förstår du hur festligt detta kan se ut när den bubbliga och fräsande champagnen porlar ner på ett perfekt vis i de övriga glasen. Ett champagnetorn är roligt samtidigt som det utstrålar en känsla av lyx. Därför kan ett sådant torn vara en extra festlig detalj på till exempel nyårsfesten, bröllopet eller födelsedagsfirandet.

I denna text ska vi titta närmare på hur du bygger ett champagnetorn av champagneglas. Kanske är det dags att sätta guldkant på nästa festlighet.

Så bygger du ett lyxigt champagnetorn

  1. Först och främst är det viktigt att du använder sig av så kallade champagnetefat eller coupeglas som det så fint heter. Dessa glas har en kortare stjälk och en väldigt bred skål som ökar stabiliteten i tornet. Det är nästintill omöjligt att bygga ett torn med de vanliga flöjtglasen. Detta eftersom stjälken är alldeles för hög och skålen alldeles för snäv. Du vill väl inte ha glas och champagne över hela golvet?
  2. Se till att alla champagneglas som används i tornet är identiska. Om ett glas är mindre eller större än ett annat kan tornet snabbt bli ostadigt.
  3. Bygg ditt torn på ett plant och stabilt underlag. Lägg även gärna en bricka, eller något annat som kan fånga upp eventuellt spill, under tornets bas. Det kommer förmodligen bli lite blött eftersom ett champagnetorn sällan byggs ihop helt utan spill.
  4. Om sällskapet som ska ta del av denna fantastiska champagneskapelse är runt 30 personer bör tornets bas vara 5×5 glas. Därefter kan du antingen lägga till eller ta bort glas beroende på sällskapets storlek, men kom ihåg att basen alltid ska bestå av en fyrkant med lika många glas (om ni inte är endast tre personer, då består basen av en trekant med tre glas och ett på toppen).
  5. Placera glasen så tätt att kanterna nuddar varandra.
  6. Därefter är det dags att bygga på nästa våning. Ställ nästa glas över utrymmet som uppstår emellan glasen i basen, det vill säga det utrymme som kan liknas vid en diamant. Ju noggrannare du är med denna placering, desto stabilare blir tornet.
  7. Fortsätt på samma sätt på övriga våningar tills det att du endast har ett glas kvar att placera. Det sista glaset kommer alltså placeras över det utrymme som skapas av fyra glas på föregående nivå.
  8. Nu är det dags att öppna flaskan och fylla på ditt torn av champagneglas! Häll försiktigt champagnen i det översta glaset och fortsätt fylla tills det att vinet rinner över kanten och ner i glasen under. Det kommer garanterat bli en del spill men försök att hälla så försiktigt du kan.
  9. Klart! Nu har du ett bubblande och lyxigt champagnetorn som kan förgylla vilken festlighet som helst.